Afdrukken

 

20200503 dodenherdenking 4 mei

Bovenstaand beeld zullen we op 4 mei niet zien. Maar onderstaand staan enige suggesties van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waarmee  we wel kunnen bijdragen aan het herdenken van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en omgekomen Nederlanders die waar dan ook door de overheid waren uitgezonden naar het buitenland.

DE VLAG HALFSTOK - De Nederlandse vlag hangt halfstok. Het Nationaal Comité heeft gevraagd om dit, omdat iedereen vooral thuis is, de hele dag te doen en niet alleen na 18.00 uur. Wie geen vlag heeft, kan ook een herdenkposter voor het raam hangen. Voor wie een printer heeft: de poster vind je hier.

19.58 UUR: DE TAPTOE SPELEN - Het Taptoe-signaal wordt elk jaar om twee minuten voor acht gespeeld. Omdat niemand dit jaar bij de herdenking aanwezig kan zijn, is gevraagd om de Taptoe thuis te spelen. In je tuin, op je balkon, maakt niet uit.

20.00 UUR: 2 MINUTEN STIL - Direct na de Taptoe wordt iedereen gevraagd om vanaf 20.00 uur gepast stil te zijn om stil te staan bij de gevallenen.

20.02 UUR: HET WILHELMUS - Na de stilte klinkt volgens traditie het Wilhelmus. Net als tijdens Koningsdag wordt Nederlanders gevraagd om het volkslied samen te zingen.

KRANSLEGGING - Op alle drie de zenders van de publieke omroep wordt de kranslegging op de Dam door Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité, Uigezonden. Eva Pronk (16) uit Den Haag leest haar gedicht Vrijheid voor. En RTL brengt de herdenking op de Waalsdorpervlakte live.dit te volgen en op RTL live de herdenking op de Waalsdorpervlakte.

KINDERHERDENKING - De Nationale Kinderherdenking in Madurodam is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot een evenement met duizenden kinderen en hun ouders. Vanaf de plek waar normaal gesproken de jeugd op 4 mei bij elkaar komt om te herdenken, zendt Madurodam nu een ingetogen herdenking uit. Vanuit een bloemenzee van duizenden vrijheidsbloemen, die kinderen digitaal (en kosteloos) kunnen aanvragen via www.nationalekinderherdenking.nl/vrijheidsbloem. Zonder publiek, met maar vijf kinderen (10 – 16 jaar) in de hoofdrol, die van 19.40 tot 20.05 uur te volgen is via een livestream.

21.00 UUR VRIJHEIDSVUUR DOORGEVEN - Vanuit Wageningen wordt jaarlijks in de nacht van 4 op 5 mei het Vrijheidsvuur door lopers verspreid over heel Nederland. Omdat deze activiteit niet door kan gaan vanwege de maatregelen tegen het coronavirus, roept Wageningen45 Nederland op zelf het Vrijheidsvuur te ontsteken én digitaal door te geven via www.vrijheidsvuur.nl. Maandag is het vanaf 21.00 uur het mogelijk om vanuit huis of werk het Vrijheidsvuur (een fakkel, een kaart, een lichtje, of digitaal) door te geven aan vrienden en familie. Het werkelijke ontsteken van het Vrijheidsvuur in Wageningen is om 23.45 uur en wordt live door de NOS uitgezonden.

VIRTUEEL BLOEMEN LEGGEN - Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft het  mogelijk gemaakt om virtueel een bloem te leggen bij de 3.900 monumenten in heel Nederland. Op deze manier kan iedereen stilstaan bij de oorlogsslachtoffers uit de buurt, zonder een bezoek te brengen aan een monument. Hoe het werkt vind je hier.

 

Doe mee aan deze alternatieve Dodenherdenking!